ÖrebroPosted by Lena Mon, June 22, 2015 11:08:28
Sedan en vecka tillbaka har fasaden här på Rådhuset täckts
av färgglada strumpbyxor, det har piffat upp min utsikt från kontoret. Det
känns verkligen roligt att OpenART är här igen - vi är många som har
väntat.
Årets upplaga innehåller 72 konstnärer från 19 länder som ställer ut 130
konstverk på 70 platser runt om i stadskärnan. Bara det är imponerande i
sig, men OpenART är så mycket mer än bara en konstutställning. OpenART sätter
fingret på något viktigt – nämligen att vi är en kommun som vill och vågar
sticka ut. Det är viktigt. Örebro är och ska fortsätta att vara i framkant när
det gäller kultur, besöksnäring och evenemang. Det skapar upplevelser i
staden och för alla som besöker oss. Förutom det så skapar det massor av
jobb.
Men det fantastiska är väl ändå att det offentliga rummet
tillåts vara en plats som kan inspirera, provocera, beröra och fängsla. Och att
utställningarna och konstverken blir tillgängliga för alla. Utan
inträdesbiljett.
Alla dessa skilda konstverk är verkligen
en extra krydda för staden, för varje gång jag tar en promenad genom city är
det något konstverk som får mig att fundera och tänka till; vad betyder det
här? Vad är det där? Inte sällan är det fler än jag som har stannat upp för att
fundera, OpenART bidrar till möten och samtal mellan människor.
Tack alla ni som sliter för att göra OpenART till vad det är!

PolitikPosted by Lena Sat, May 30, 2015 18:15:27
Lördag och partikongressens andra dag. Väldigt många spännande debatter med kloka inlägg av partikamrater. Jag har själv varit upp i talarstolen och påtalat hur man kan använda sociala krav i samband med upphandlingar. Igår hade Örebro förmånen att få hålla ett seminarium på samma tema för intresserade på kongressen. De inbjudna talarna var Ardalan Shekarabi, civilminister, Anna-Karin B Magnusson från ÖBO och Michael Blixt från Västerporten. I Örebro kommun har vi lyckats få ner barnfattigdomen, minska försörjningsstödet och minskat arbetslösheten genom att arbeta med just sociala krav i upphandlingar. Jag tror det skulle kunna ge liknande effekter om man tillämpar samma typ av krav i de offentliga upphandlingarna. I Sverige görs upphandlingar varje år för 600 miljoner kronor. Det skulle kunna få fantastiska skillnader om man använde upphandlingarna på ett klokare sätt.
Den senaste tiden har Örebro tagit emot flertalet utmärkelser och priser, bland annat pris för årets stadskärna. Idag har vi fått ytterligare ett pris att sälla sig till de andra. Örebro kommun har nämligen idag blivit Svenska Mästare i bostadsbyggande. Örebro växer, med alla utmaningar det för med sig, men vi i Örebro har nu fått ett kvitto på att vi är duktiga på att hantera bygglovshanteringen, bygga bostäder och arbeta med ekologisk hållbarhet. Verkligen roligt!
Nu är ungefär halva kongressen avklarad och jag måste säga att jag är väldigt tacksam för medlemmarnas förtroende att få förmånen att åka som ombud och representera Socialdemokraterna i Örebro län. Stort tack för det.

ÖrebroPosted by Lena Thu, May 28, 2015 16:09:14
Idag var jag i Stockholm för att ta emot en utmärkelse från tidningen Fokus. De utser för tionde året i rad den kommun där det är bäst att bo. Förra året placerade sig Örebro på en hedrande tredjeplats och i år blev vi tvåa. Örebro fortsätter att stärka sina positioner och det är uppenbart att det händer mycket positivt i Örebro just nu. Gång på gång placerar sig Örebro i toppskiktet i nationella jämförelser. Årets kvalitetskommun, friluftskommun, stadskärna, miljökommun och högsta bostadsbyggande. Och nu alltså näst bästa stad att bo i om man ska tro tidningen Fokus. Själv är jag naturligtvis övertygad om att Örebro kommun faktiskt är bäst och tolkar brasklappen från tidningen Fokus om att man kanske inte ska läsa alla variabler bokstavligen som ett medhåll.
Jag är oerhört stolt över att få vara med att leda Örebro kommun just nu. Jag tror att det viktigaste skälet till att det går så bra nu är att väldigt många drar åt samma håll. Jag upplever att både näringslivet, civilsamhället och kommunen tror på Örebros utveckling och jobbar att det ska gå ännu bättre. Att vi jobbar hårt och att vi vågar mer. Dessutom är det är många som pratar väl om Örebro och framförallt att örebroarna talar val om Örebro.
Rekord i befolkningsökning, fler barn i förskolan, i skolan och behov av att bygga ut äldreomsorgen och planlägga för fler bostäder är utmaningar som är högst påtagliga för kommunen just nu. Samtidigt är det en fantastiskt spännande att se hur Örebro förändras och växer. För mig är det också oerhört viktigt att hela Örebro känner att man kan hänga med i utvecklingen. Att färre barn växer upp i hushåll där föräldrarna inte har jobb och där arbetslösheten fortsätter att sjunka. Det är utmaningar som vi jobbar hårt med varje dag och som vi kommer fortsätta att ta tag i imorgon. Men ikväll tänker jag att sätta mig på tåget hem och vara lite extra stolt över utmärkelsen och det diplom som jag bär med mig hem i väskan. Sedan gratulerar jag naturligtvis Uppsala till förstaplatsen.

PolitikPosted by Lena Thu, April 30, 2015 11:00:52
Den här veckan har varit intensiv. En vecka med full fokus på skolan. 07.06 i måndags morse satte jag mig på tåget mot Stockholm för att under två dagar besöka skolriksdagen. Sveriges största mötesplats för oss som vill vara med och leda och utveckla skolan. 2300 deltagare trängdes på Stockholm Waterfront – intresset för att utveckla skolan är stort.
Under dagarna har jag bland annat fått lyssna på många framgångsrika lokala exempel på utvecklingsarbete och diskuterat frågan om hur staten tillsammans med oss huvudmän kan höja resultaten. Jag kan konstatera att behövs en sammanhållen styrkedja för att nå framgång.
För jag tror att det behövs nya tag - framförallt gemensamma tag för att ta utvecklingen framåt. Skolan har under allt för lång tid blivit ett slagträ i debatten. Det har hämmat utvecklingen. Myter, politisk prestige och bristande fakta har varit faktorer som hindrat oss från att gå framåt. Under allt för lång tid har det genomförts reformer på ett ogenomtänkt sätt. Det har gått för fort - både när reformer beslutats och genomförts. Det har dessutom varit reformer som till viss del riktat sig mot fel områden.
En gemensam bild är en av nycklarna. Stat, huvudmän, lärar- och elevorganisationer behöver ha en någorlunda gemensam syn på skolans utmaningar. Det är avgörande för att vi inte ska ägna mer tid åt att diskutera hur verkligheten faktiskt ser ut istället för att fokusera på lösningar.
I samband med skolriksdagen fick jag även nöjet att leda ett seminarium för 300 socialdemokratiska skolpolitiker runt om i landet. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic redogjorde tillsammans med utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren om regeringens och socialdemokraterna tydliga prioriteringar. Som en av all andra kommunpolitiker känns det väldigt bra att vi äntligen har en regeringen som prioriterar pengar till välfärden och skolan framför de skattesänkningar som varit vana med under regeringen Reinfeldt.
Nu visar regeringen på en tydlig prioritering av:
1) Tidiga insatser i from av resurser till mindre barngrupper i förskolan och mer personal i skolan.
2) En nationell samling för läraryrket genom satsning på höjda lärarlöner och kompetensutveckling för lärare, rektorer och förskolepersonal.
3) En jämlik skola genom att rikta särskilda medel mot skolors arbete med nyanlända, pengar till elevhälsan och satsningar på läxhjälp.
Under snart två veckor har vi Socialdemokrater genomfört en stor skolkampanj. Det har blivit massor med skolbesök, allt från statsministern till lokala fritidspolitiker har varit ute och besökt förskolor och skolor i hela landet. För oss socialdemokrater kommer kampen om skolan att fortsätta. För vad det handlar om är att våra barn och ungdomar ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och mål. Då gäller det att de klarar skolan. Sverige behöver återupprätta sin position som kunskapsnation.

ÖrebroPosted by Lena Fri, April 10, 2015 15:22:40Igår
kunde vi få ta del av en gedigen rapport som bekräftade den känsla som vi många
hade den där snöiga veckan i februari. SM-veckan Vinter visade sig bli en framgång
inte bara för alla medaljörer utan även för Örebro kommun.

Örebro
kommun gav tillsammans med Riksidrottsförbundet Handelns Utredningsinstitut
(HUI) i uppdrag att analysera SM-veckan utifrån ett ekonomiskt perspektiv.
Här kan du läsa mer. Den
visade att omsättningen blev 34 miljoner kronor, vilket är mer än förra gången
den arrangerades i Umeå. Vi slog även besöksrekord, 52 000 besökare, så
många har aldrig tagit del av en SM-vecka. När människor kommer och besöker vår
stad så konsumerar dem. Den konsumtionen gör att vårt lokala näringsliv stärks
och kommunen får in skatteintäkter.
Varför
har vi gjort den här rapporten? Jo för att vi vill visa att allt hänger ihop,
och att satsningen var viktig att göra. Vi kommer inte direkt kunna visa ett
plus i kommunens budget som härleds direkt till SM-veckan. Likväl som vi inte
kan se ÖSK:s framgång i Svenska cupen, KIF Örebros spel i Champions League,
Markus Erikssons Formel 1 lopp i Örebro eller Melodifestivalen i en enskild
budgetpost.
Men
vi ser det när vi tittar på den turistekonomiska omsättningen i kommunen. Turismen (besöksnäringen) i Örebro omsätter nära 2,2 miljarder kronor. Det är mer än vad Linköping och
Västerås omsätter på besöksnäringen, tillsammans. Och här finns en enorm
potential. Om omsättningen för turismen skulle öka till 2,5 miljarder per år
skulle det ge ytterligare 40 miljoner i skatteintäkter och 250 nya jobb i Örebro kommun. Dessutom
skulle det sannolikt bidra till att Örebros invånarantal växte ytterligare,
vilket ger ännu mer skatteintäkter (1600 personer per år ger cirka 75 miljoner mer
i skatteintäkter varje år).
Det
man kan lägga till är att besöksnäringen skapar 1500 helårsverken och ger 175
miljoner i skatteintäkter varje år.
Vi
ser det på den starka befolkningstillväxten. Förra året hade vi en rekordstor befolkningsökning i Örebro.
Vid årsskiftet hade vi 142 618 invånare. Under 2014 ökade Örebros
befolkning mer än någonsin under ett år. Fler föddes än dog, fler flyttade in
än ut och befolkningsökningen blev 2 019.
Örebros
folkmängd ökar med mellan 1500 och 2000 per år. År 2020 är prognosen att vi är
153 000 örebroare. 2039 kan vi vara 185 000.
Jag
är stolt över att vår stad växer. Men det ställer krav på oss att vi har
beredskap för att se till att vi kan tillmötesgå de behov som uppstår i
välfärden. Därför behövs det resurser. Resurser som vi får genom
skatteintäkter. Skatteintäkter som uppstår när människor jobbar. Exempelvis
inom besöksnäringen.
Varför
ska jag behöva skriva denna självklarhet? Jo för att det finns partier som inte
tyckte att kommunen skulle satsa på SM-veckan. Som sätter kommunens
investeringar i evenemang och i den attraktiva staden i konflikt med att satsa
på välfärden. De har inte förstått att det hänger ihop. Den attraktiva staden,
som människor vill bo i, som människor vill besöka och där företag vill
etablera sig i skapas genom att vi har en stad som vi är stolta över och som vi
trivs i.

PolitikPosted by Lena Fri, February 06, 2015 12:25:57
Vi har under de senaste dagarna kunnat följa diverse olika utspel i media angående skolpolitiken och betygens vara eller inte vara. Vi säger att man ska lyssna på forskning och beprövad erfarenhet och ge skolan lugn och arbetsro för att få en chans att lyfta sig. Därför skrev jag och Kenneth Nilsson, ansvarigt kommunalråd för barn och utbildning den här debattartikeln.
Fp och M måste lyssna i betygsdebatten
Resultaten i svensk skola har sjunkit under många år. Den
utvecklingen måste vändas. Ska det kunna ske, är det viktigt att luta sig mot
forskning och beprövad erfarenhet kring vad som är framgångsrikt arbete i skolan. I det perspektivet blir förslaget om betyg i
årskurs 4 mycket märkligt. Folkpartiet och Moderaterna har bestämt sig för att
driva igenom förslaget mot bättre vetande. Lärarkåren protesterar.
Myndigheterna protesterar. Forskare protesterar. Ändå ska det ske. Principen om
att skolan ska utvecklas utifrån forskning och beprövade erfarenheter sviks om
de två partierna får med sig hela Alliansen och Sverigedemokraterna på sitt
förslag. I detta fall har en fix idé fått fäste och tillåts styra skoldebatten.
Vad är då problemet med betyg för Sveriges och Örebros
tioåringar? Till att börja med har 34 av 44 av de tillfrågade remissinstanserna
avstyrker förslaget. Det sker mot bakgrund av att den tidigare betygsreformen
ännu inte är utvärderas. Varför göra stora förändringar innan man vet hur de
tidigare ändringarna påverkar verksamheten? Därtill saknas stöd i forskningen.
Det blir närmast beklämmande när Folkpartiet redovisar källor från 1935, som
media rapporterat om, som grund för sitt ställningstagande. Därtill har en av
de nu aktiva forskare som Folkpartiet hänvisat till för att driva idén om betyg
i årskurs 4 aktivt tagit avstånd från förslaget. Lärarkårens
arbetstagarorganisationer är även de övertygade om att detta är fel väg att gå.
De människor som står i klassrummen varje dag säger nej. Folkpartiet och
Moderaterna är beredda att överpröva allt detta. Men de gör det utan argument.
Vi socialdemokrater vill utgå från en positiv grundsyn på
barnen i skolan. Deras egen kreativitet och förmåga ska få utvecklas, under
professionell ledning från sina lärare. Så länge det inte finns övertygande
bevis för att betyg i så tidig ålder ger positiva effekter för eleverna, ska
man heller inte göra förändringen. Bevisen pekar snarare på det omvända. Vi ser
att det finns en stor risk att de lågpresterande eleverna missgynnas, då kommer
klyftorna i skolan att öka än mer. Är tioåringar redo att mäta sina
prestationer i form av betyg, det är den springande punkten? Vårt svar på detta
är nej. Det finns forskning som säger att de lågpresterande elevernas självbild
påverkas negativt av tidiga betyg. Det vore en väldigt olycklig utveckling.
Lärare ska ha rätt att ställa krav på eleverna. Lärare ska hålla föräldrarna
informerade om skolgången och elevens prestationer. Men för detta är inte betyg
det bästa sättet för tioåringar.
Folkpartiet och Moderaterna i Örebro vill profilera sig
som ansvarstagande i skolfrågor. I denna debatt är de dock helt tysta. Det
rimmar illa med att i alla andra sammanhang hävda att skolfrågor är de viktigaste.
När en genomgripande förändring är på gång att ske - då blir det plötsligt
tyst. Vi frågar oss: vart står egentligen de lokala folkpartisterna och
moderaterna i denna heta fråga? Om ni har lyssnat på lärare och elever, vad har
de då att säga i denna fråga?
Vi som är ansvariga för skolan i Örebro uppmanar
Moderaterna och Folkpartiet att ta den inre strid som verkar nödvändig. Släpp
prestigen i den här frågan och låt vårt fortsatta arbete med skolutveckling
vila på den enda rimliga grunden - forskning och beprövade erfarenheter ska
leda skolan framåt, särskilt i samband med så stora förändringar som denna. Vi
förstår att Folkpartiet är i behov av en profilfråga. Hitta gärna en. Men inte
en som är så dålig för skolan och för alla som går i skolan. Inte när
forskningen visar att det missgynnar de elever som behöver mest stöd och ökar
ojämlikheten i skolan.
Lena Baastad (S)
Kommunstyrelsens ordförande Örebro
Kenneth Nilsson (S)
Kommunalråd med ansvar för barn och utbildning i Örebro
ÖrebroPosted by Lena Mon, February 02, 2015 13:22:37Vilken folkfest vi har haft. Största SM-veckan vinter
någonsin är nu över. Vi är nog många som har kunnat glädjas över fantastiska
prestationer (två världsrekord i bänkpress och skidstjärnor på världsnivå!) Det
har funnits något att se för alla, både stora och små. Nu kommer SM-veckan att
utvärderas ordentligt för att se vad kommunens satsning har gett staden.
Men redan nu finns det glädjande siffror och kommentarer om veckans tävlingar:
- Riksidrottsförbundets projektledare
för SM-veckan säger att det är den bästa hittills. Eller som
Riksidrottsförbundets ordförande sa; ” Örebro har skapat ett otroligt
arrangemang… man vill något mer med det här än att bara ordna ett antal
idrottstävlingar.”
- 4000
skolbarn har under veckan bussats upp till Ånnaboda.
- 300 funktionärer bara för
skidorna.
- 200 journalister
- 17 arenor
- En SM-vinterby
på Våghustorget. Första någonsin.
- Bara på lördagen
besökte 5000 personer Ånnaboda för att följa skidtävlingen. Totalt 15 000
under hela veckan.
- Till travet kom 5000
besökare och tittade på rallysprint och skotercross.
Tack alla volontärer, funktionärer, föreningar, Örebro
kompaniet, Örebro läns idrottsförbund/SISU, medarbetare i Örebro kommun och
alla andra som har gjort den här veckan möjlig. Och stort grattis till alla
vinnare! Nu ser vi fram emot nästa stora event som är en del av Örebros 750-års
jubileum, Melodifestivalen.


ÖrebroPosted by Lena Fri, October 03, 2014 11:26:02Jag är väldigt glad över att vi idag har presenterat en ny
kommunledning tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet. Redan på
valnatten sa jag att jag tar ansvar för att skapa en stabil kommunledning där
Örebro kan fortsätta framåt. Vi har haft ett bra samarbete under mandatperioden
vilket har gett ett tryggt ledarskap i kommunen.
Under veckorna efter valet har vi fört samtal med flera
partier om olika lösningar. Det har varit bra och positiva samtal. Många är beredda
att ta ansvar för Örebro. Överenskommelsen som tillslut träffades innebär att vi
är överens med Kristdemokraterna och Centerpartiet om att fortsätta att
samarbeta. Det känns bra. Förra mandatperioden visade att samarbetet tog Örebro
framåt.De senaste tre åren har möjliggjort en socialdemokratisk
politik på många områden. Viktiga frågor som barnfattigdom,
näringslivsutveckling, skolutveckling och minskat beroende av försörjningsstöd
har varit prioriterade.
Jag är också glad över att vi hittat former för att hålla
Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande. S, KD och C kommer att ingå
ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet för att få en trygg budgetprocess
i kommunfullmäktige. Genom samarbetet säkerställs att SD inte blir vågmästare
och ges möjlighet att påverka budgetprocessen.
Nu kommer vi att sätta oss i diskussion
om en plattform för de kommande fyra åren. Jag är säker på att vi kommer hitta
bra lösningar, vi har en plattform sedan tidigare att bygga vidare på. För min
del ligger fokus på jobb och skola. Skolan ska ha rätt resurser för att driva
sitt arbete och rustningen av skollokaler ska fortsätta. Jag vill att det framgångsrika
arbetet med att minska beroendet av försörjningsstöd ska fortsätta och jag vill
att näringslivet ska kunna växa sig starkare i vår kommun. Det har varit en
lång valrörelse och äntligen kan vi börja fokusera på att styra kommunen igen. Nu
börjar det viktiga arbetet med att fortsätta ta Örebro framåt!
Choose image for share content |
---|
|