Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Första veckan med OpenART!

ÖrebroPosted by Lena Mon, June 22, 2015 11:08:28

Sedan en vecka tillbaka har fasaden här på Rådhuset täckts av färgglada strumpbyxor, det har piffat upp min utsikt från kontoret. Det känns verkligen roligt att OpenART är här igen - vi är många som har väntat.

Årets upplaga innehåller 72 konstnärer från 19 länder som ställer ut 130 konstverk på 70 platser runt om i stadskärnan. Bara det är imponerande i sig, men OpenART är så mycket mer än bara en konstutställning. OpenART sätter fingret på något viktigt – nämligen att vi är en kommun som vill och vågar sticka ut. Det är viktigt. Örebro är och ska fortsätta att vara i framkant när det gäller kultur, besöksnäring och evenemang. Det skapar upplevelser i staden och för alla som besöker oss. Förutom det så skapar det massor av jobb.

Men det fantastiska är väl ändå att det offentliga rummet tillåts vara en plats som kan inspirera, provocera, beröra och fängsla. Och att utställningarna och konstverken blir tillgängliga för alla. Utan inträdesbiljett.

Alla dessa skilda konstverk är verkligen en extra krydda för staden, för varje gång jag tar en promenad genom city är det något konstverk som får mig att fundera och tänka till; vad betyder det här? Vad är det där? Inte sällan är det fler än jag som har stannat upp för att fundera, OpenART bidrar till möten och samtal mellan människor. Tack alla ni som sliter för att göra OpenART till vad det är! • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post58

Bäst att bo!

ÖrebroPosted by Lena Thu, May 28, 2015 16:09:14

Idag var jag i Stockholm för att ta emot en utmärkelse från tidningen Fokus. De utser för tionde året i rad den kommun där det är bäst att bo. Förra året placerade sig Örebro på en hedrande tredjeplats och i år blev vi tvåa. Örebro fortsätter att stärka sina positioner och det är uppenbart att det händer mycket positivt i Örebro just nu. Gång på gång placerar sig Örebro i toppskiktet i nationella jämförelser. Årets kvalitetskommun, friluftskommun, stadskärna, miljökommun och högsta bostadsbyggande. Och nu alltså näst bästa stad att bo i om man ska tro tidningen Fokus. Själv är jag naturligtvis övertygad om att Örebro kommun faktiskt är bäst och tolkar brasklappen från tidningen Fokus om att man kanske inte ska läsa alla variabler bokstavligen som ett medhåll.

Jag är oerhört stolt över att få vara med att leda Örebro kommun just nu. Jag tror att det viktigaste skälet till att det går så bra nu är att väldigt många drar åt samma håll. Jag upplever att både näringslivet, civilsamhället och kommunen tror på Örebros utveckling och jobbar att det ska gå ännu bättre. Att vi jobbar hårt och att vi vågar mer. Dessutom är det är många som pratar väl om Örebro och framförallt att örebroarna talar val om Örebro.

Rekord i befolkningsökning, fler barn i förskolan, i skolan och behov av att bygga ut äldreomsorgen och planlägga för fler bostäder är utmaningar som är högst påtagliga för kommunen just nu. Samtidigt är det en fantastiskt spännande att se hur Örebro förändras och växer. För mig är det också oerhört viktigt att hela Örebro känner att man kan hänga med i utvecklingen. Att färre barn växer upp i hushåll där föräldrarna inte har jobb och där arbetslösheten fortsätter att sjunka. Det är utmaningar som vi jobbar hårt med varje dag och som vi kommer fortsätta att ta tag i imorgon. Men ikväll tänker jag att sätta mig på tåget hem och vara lite extra stolt över utmärkelsen och det diplom som jag bär med mig hem i väskan. Sedan gratulerar jag naturligtvis Uppsala till förstaplatsen. • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post56

SM-veckan en succé för Örebro

ÖrebroPosted by Lena Fri, April 10, 2015 15:22:40

Igår kunde vi få ta del av en gedigen rapport som bekräftade den känsla som vi många hade den där snöiga veckan i februari. SM-veckan Vinter visade sig bli en framgång inte bara för alla medaljörer utan även för Örebro kommun.

Örebro kommun gav tillsammans med Riksidrottsförbundet Handelns Utredningsinstitut (HUI) i uppdrag att analysera SM-veckan utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Här kan du läsa mer. Den visade att omsättningen blev 34 miljoner kronor, vilket är mer än förra gången den arrangerades i Umeå. Vi slog även besöksrekord, 52 000 besökare, så många har aldrig tagit del av en SM-vecka. När människor kommer och besöker vår stad så konsumerar dem. Den konsumtionen gör att vårt lokala näringsliv stärks och kommunen får in skatteintäkter.

Varför har vi gjort den här rapporten? Jo för att vi vill visa att allt hänger ihop, och att satsningen var viktig att göra. Vi kommer inte direkt kunna visa ett plus i kommunens budget som härleds direkt till SM-veckan. Likväl som vi inte kan se ÖSK:s framgång i Svenska cupen, KIF Örebros spel i Champions League, Markus Erikssons Formel 1 lopp i Örebro eller Melodifestivalen i en enskild budgetpost.


Men vi ser det när vi tittar på den turistekonomiska omsättningen i kommunen. Turismen (besöksnäringen) i Örebro omsätter nära 2,2 miljarder kronor. Det är mer än vad Linköping och Västerås omsätter på besöksnäringen, tillsammans. Och här finns en enorm potential. Om omsättningen för turismen skulle öka till 2,5 miljarder per år skulle det ge ytterligare 40 miljoner i skatteintäkter och 250 nya jobb i Örebro kommun. Dessutom skulle det sannolikt bidra till att Örebros invånarantal växte ytterligare, vilket ger ännu mer skatteintäkter (1600 personer per år ger cirka 75 miljoner mer i skatteintäkter varje år).

Det man kan lägga till är att besöksnäringen skapar 1500 helårsverken och ger 175 miljoner i skatteintäkter varje år.

Vi ser det på den starka befolkningstillväxten. Förra året hade vi en rekordstor befolkningsökning i Örebro. Vid årsskiftet hade vi 142 618 invånare. Under 2014 ökade Örebros befolkning mer än någonsin under ett år. Fler föddes än dog, fler flyttade in än ut och befolkningsökningen blev 2 019.

Örebros folkmängd ökar med mellan 1500 och 2000 per år. År 2020 är prognosen att vi är 153 000 örebroare. 2039 kan vi vara 185 000.

Jag är stolt över att vår stad växer. Men det ställer krav på oss att vi har beredskap för att se till att vi kan tillmötesgå de behov som uppstår i välfärden. Därför behövs det resurser. Resurser som vi får genom skatteintäkter. Skatteintäkter som uppstår när människor jobbar. Exempelvis inom besöksnäringen.

Varför ska jag behöva skriva denna självklarhet? Jo för att det finns partier som inte tyckte att kommunen skulle satsa på SM-veckan. Som sätter kommunens investeringar i evenemang och i den attraktiva staden i konflikt med att satsa på välfärden. De har inte förstått att det hänger ihop. Den attraktiva staden, som människor vill bo i, som människor vill besöka och där företag vill etablera sig i skapas genom att vi har en stad som vi är stolta över och som vi trivs i.

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post54

Största (och bästa) SM-veckan i Örebro

ÖrebroPosted by Lena Mon, February 02, 2015 13:22:37

Vilken folkfest vi har haft. Största SM-veckan vinter någonsin är nu över. Vi är nog många som har kunnat glädjas över fantastiska prestationer (två världsrekord i bänkpress och skidstjärnor på världsnivå!) Det har funnits något att se för alla, både stora och små. Nu kommer SM-veckan att utvärderas ordentligt för att se vad kommunens satsning har gett staden. Men redan nu finns det glädjande siffror och kommentarer om veckans tävlingar:

 • Riksidrottsförbundets projektledare för SM-veckan säger att det är den bästa hittills. Eller som Riksidrottsförbundets ordförande sa; ” Örebro har skapat ett otroligt arrangemang… man vill något mer med det här än att bara ordna ett antal idrottstävlingar.”
 • 4000 skolbarn har under veckan bussats upp till Ånnaboda.
 • 300 funktionärer bara för skidorna.
 • 200 journalister
 • 17 arenor
 • En SM-vinterby på Våghustorget. Första någonsin.
 • Bara på lördagen besökte 5000 personer Ånnaboda för att följa skidtävlingen. Totalt 15 000 under hela veckan.
 • Till travet kom 5000 besökare och tittade på rallysprint och skotercross.

Tack alla volontärer, funktionärer, föreningar, Örebro kompaniet, Örebro läns idrottsförbund/SISU, medarbetare i Örebro kommun och alla andra som har gjort den här veckan möjlig. Och stort grattis till alla vinnare! Nu ser vi fram emot nästa stora event som är en del av Örebros 750-års jubileum, Melodifestivalen.

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post52

Vi tänker fortsätta ta ansvar för Örebro

ÖrebroPosted by Lena Fri, October 03, 2014 11:26:02
Jag är väldigt glad över att vi idag har presenterat en ny kommunledning tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet. Redan på valnatten sa jag att jag tar ansvar för att skapa en stabil kommunledning där Örebro kan fortsätta framåt. Vi har haft ett bra samarbete under mandatperioden vilket har gett ett tryggt ledarskap i kommunen.

Under veckorna efter valet har vi fört samtal med flera partier om olika lösningar. Det har varit bra och positiva samtal. Många är beredda att ta ansvar för Örebro. Överenskommelsen som tillslut träffades innebär att vi är överens med Kristdemokraterna och Centerpartiet om att fortsätta att samarbeta. Det känns bra. Förra mandatperioden visade att samarbetet tog Örebro framåt.De senaste tre åren har möjliggjort en socialdemokratisk politik på många områden. Viktiga frågor som barnfattigdom, näringslivsutveckling, skolutveckling och minskat beroende av försörjningsstöd har varit prioriterade.

Jag är också glad över att vi hittat former för att hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande. S, KD och C kommer att ingå ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet för att få en trygg budgetprocess i kommunfullmäktige. Genom samarbetet säkerställs att SD inte blir vågmästare och ges möjlighet att påverka budgetprocessen.

Nu kommer vi att sätta oss i diskussion om en plattform för de kommande fyra åren. Jag är säker på att vi kommer hitta bra lösningar, vi har en plattform sedan tidigare att bygga vidare på. För min del ligger fokus på jobb och skola. Skolan ska ha rätt resurser för att driva sitt arbete och rustningen av skollokaler ska fortsätta. Jag vill att det framgångsrika arbetet med att minska beroendet av försörjningsstöd ska fortsätta och jag vill att näringslivet ska kunna växa sig starkare i vår kommun. Det har varit en lång valrörelse och äntligen kan vi börja fokusera på att styra kommunen igen. Nu börjar det viktiga arbetet med att fortsätta ta Örebro framåt!

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post51

Det gör skillnad med en s-regering

ÖrebroPosted by Lena Wed, September 03, 2014 14:23:00

Jag vill fortsätta att utveckla Örebro. Vi socialdemokrater vill arbeta vidare med att skapa nya jobb och minska beroendet av försörjningsstöd. Skolans lokaler ska bli bättre och stödet till eleverna stärkas. Fler bostäder måste byggas. Det arbete som är igång måste få fortsätta. Örebro är inne i en fantastisk utveckling. Det är inte någon slump, det beror på att många goda krafter arbetar tillsammans.

Vi har en regering i vårt land, som prioriterat sänkta skatter före satsningar på jobb och välfärd. När statens skatteintäkter minskat har också statens möjlighet att stötta kommunerna minskat. Kommunerna har fått ta ett allt större ansvar för att bekämpa arbetslösheten och stötta människor som blir utslagna, när de varken får a-kassa eller sjukpenning. Kommunerna har själva fått arbeta med att täta revorna i välfärden. Regeringen Reinfeldt har varit upptagen med annat. Att sänka skatten.

I Örebro har vi kunnat minska beroendet av försörjningsstöd. I Örebro har vi kunnat satsa på förbättrade skollokaler och pedagogisk utveckling. I Örebro har vi kunnat ge mer pengar till sommaraktiviteter för barn och feriepraktik till ungdomar. Vi kan satsa på grund av att Örebro växer och för att vi har ordning och reda på ekonomin.

Socialdemokraternas nationella valmanifest är en mycket trevlig läsning för en lokalpolitiker. Jag tror att även en moderat kommunpolitiker uppskattar att staten ser att det finns utmaningar både idag och i framtiden, för att erbjuda bra skola och omsorg. Det socialdemokratiska valmanifestet innehåller satsningar på 40 miljarder, där merparten av pengarna går till kommunernas välfärdsarbete och att få människor i jobb. Jag skulle vilja se moderaternas gruppledare i Örebro, Anders Åhrlin, i ögonen och fråga om han inte välkomnar de pengar en s-regering skulle bidra med till Örebros utveckling. Säger han nej till det? Förmodligen. En moderat måste stå upp för den politik som Reinfeldt fört.

125 miljoner till skolan och förskolan. 900 nya traineejobb inom skolan, fritids och omsorgen. 462 nya platser på yrkesvux, en utbildningsform som leder från arbetslöshet till arbete. Med en stark s-ledd regering kommer Örebro kommun att få starka möjligheter att erbjuda den bästa möjliga välfärden. Med en s-ledd regering skapas nya förutsättningar att hjälpa långtidsarbetslösa och arbetslösa ungdomar till ett jobb. Det ser jag fram emot.

Jag vet att vi socialdemokrater här i Örebro både har viljan och kunskapen att fortsätta att föra kommunen framåt i fyra nya år. Jag vet att vi har stor nytta av det stöd en regering ledd av Stefan Löfven skulle innebära. Om man tycker att det är viktigare att satsa på skolan och välfärden istället för skattesänkningar, så gör man klokt i att rösta på Socialdemokraterna både lokalt, regionalt och nationellt.

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post50

Kampen mot klyftorna ska fortsätta

ÖrebroPosted by Lena Wed, August 06, 2014 14:11:34

Socialdemokraterna i Örebro gick 2010 till val på att skapa jobb och bekämpa klyftorna. Klyftor mellan rika och fattiga. Klyftor mellan bostadsområden i vår kommun. Klyftor mellan män och kvinnor. Sedan dess har vi arbetat med att minska behovet av försörjningsstöd, genom en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi har arbetat för att införa rätt till heltid för kvinnor inom kommunens sociala verksamhet. Vi har fått fart på arbetet mot barnfattigdom. Vi har arbetat med att stärka de skolor som bäst behövt det. Framför allt – vi har gjort vad vi kan för att locka nya företag till Örebro, för att stärka den lokala arbetsmarknaden.

Själva utgångspunkten för vad som orsakar klyftorna är jobben. Jobb är grunden för om människor i vårt land kan försörja sig och leva ett självständigt och gott liv. Den nuvarande högerregeringen har arbetat efter en klok utgångspunkt – att fler människor ska komma i jobb. Men deras sätt att försöka skapa fler jobb har inte fungerat. Arbetslösheten är kvar på en hög nivå och allt ansvar för att ta hand om människor som inte kommit in på arbetsmarknaden hamnar i knät på kommunerna. Jag känner inte igen mig i Sverige längre, när människor utförsäkras eller fastnar i Fas 3. Jag tror inte att den moderatledda regeringen har något bättre svar på frågan hur jobb ska skapas, än vad de redan gett. Därför hoppas jag på en socialdemokratiskt ledd regering efter höstens val.

Här i Örebro har behovet av försörjningsstöd minskat, efter stora insatser från kommunens sida. Vi har lagt stora resurser på att skapa kommunala jobb för personer i försörjningsstöd, så att de får in en fot på arbetsmarknaden under en period. Vi har också skapat bolaget Västerporten som ska bidra till att stimulera fram nya arbetsplatser på Väster, samt börjat jobba offensivt med sociala upphandlingar, som ska ge människor praktik och utbildning. Vi ser en lättnad på arbetsmarknaden, fler jobb skapas i Örebro. Detta hänger intimt samman med att vi har bra fart i vårt lokala näringsliv. Människor kan med egna ögon se att byggkranar står utspridda i vår kommun, för att både bygga nya företagslokaler och fler bostäder. Det går bra för Örebro. Jag önskar dock att vi kunde samverka mer mellan kommun och regering, för att ännu fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. När allt politiskt fokus hos regeringen Reinfeldt ligger på att sänka skatter, då står kommunen själv i ansvaret för att ta hand om människor som hamnar utanför arbetsmarknaden och för att hålla uppe kvaliteten i välfärden. Det är inte rimligt.

Regeringen har sänkt skatten med cirka 140 miljarder kronor under sina år vid makten. Det har inte skapat de positiva effekter de hoppades på. Istället har klyftorna fördjupats och arbetslösheten fastnat på en hög nivå. Det är dags för något nytt. Det är dags för en politik som ser kopplingen mellan rätt utbildning och ett bra jobb. Det är dags att sluta sätta ungdomar i karens, som inget hellre vill än att pröva sina vingar på ett riktigt jobb. Det är dags att vi får en regering som satsar på skolan, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning istället för att sänka skatterna. Det kommer jag att kämpa för i valrörelsen, så att vi i Örebro får det stöd vi behöver av staten för att fortsätta utveckla kommunen.

Örebro kommun är fortfarande en kommun som präglas av klyftor. Det finns mer att göra för att bekämpa arbetslösheten och de stora skillnaderna mellan människors förutsättningar att leva ett gott liv. Det är bränslet i all den politik som Socialdemokraterna står för. Jag vill fortsätta på den inslagna vägen. Jag vill att Örebro fortsätter att locka företag, är offensiva i sin arbetsmarknadspolitik, ser klyftor mellan kvinnor och män samt ser till att barn och äldre får den omsorg och välfärd som de förtjänar. Klyftor måste bekämpas. Jag vill fortsätta att bidra till det arbetet efter bästa förmåga. Detta är vad jag och Socialdemokraterna i Örebro går till val på.

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post48

En viktig jämställdhetsfråga är löst

ÖrebroPosted by Lena Thu, June 05, 2014 13:18:29

Vissa dagar är helt klart bättre än andra i jobbet som kommunstyrelsens ordförande i Örebro. När vi i kommunledningen, efter en lång process, kunde presentera att alla medarbetare inom kommunens sociala välfärd ska ges möjlighet att välja heltidstjänst - då kändes det bra. Det är något som vi Socialdemokrater kämpat för.

När vi vann valet 2010 och omvalet 2011 sa vi: låt oss inte slarva med heltidsfrågan. Om vi hafsar fram en lösning kommer resultatet bli som tidigare, att det bara blir en tummetott av alltihop. Därför påbörjades ett utredningsarbete om hur man ska jobba med scheman, hur medarbetarnas idéer ska tas tillvara och hur kommunens ekonomi ska kunna hållas i balans. Kärnan i arbetet var att man testade nya grepp i några av kommunens enheter.

När arbetet var klart kunde alla se – det går att erbjuda medarbetarna heltid. Det går att hålla budget, utan att kvinnor i välfärdsyrken ska behöva jobba deltid mot sin vilja. Därför kan vi nu ge direktivet att alla enheter inom den sociala välfärdssektorn i Örebro ska börja arbeta på detta sätt. Allt ska vara klart senast under 2017.

Nästa steg blir att göra samma utredningsarbete för barnskötare inom barnomsorgen. Där är problemet inte lika omfattande som inom vården, därför är jag övertygad om att vi kommer att lyckas där också. Det ska vara klart under nästa mandatperiod, om vi Socialdemokrater får vara med och bestämma.

När Moderaterna och Folkpartiet satt vid makten mellan 2006 och 2010 valde de att skrota det tidigare socialdemokratiska beslutet om att alla nya tjänster som utlyses i kommunen ska vara heltider. Det fanns inget intresse av att se medarbetarnas perspektiv. Det var bara pengarna som styrde. Nu kommer Örebro kommun snart att kunna börja erbjuda heltider igen när vi söker nya medarbetare, det ingår i arbetet som ska ske fram till 2017 att säkerställa att så sker. För varje steg bakåt som Moderaterna tagit, kan vi ta steg framåt om vi bara samlar kraft. Det går!

Frågan om delade turer är viktig. Det förekommer att medarbetare i sina scheman har uppdelade arbetspass under vissa arbetsdagar. I de fall dessa delade turer är ofrivilliga är den politiska signalen till chefer runt om i kommunen: de ofrivilliga delade turerna ska vara så få som möjligt. Vi ska följa upp noggrant hur detta sköts. Jag vill inte säga att alla delade turer ska försvinna, men det går att lägga scheman så att fler av medarbetarna blir nöjda. I pilotprojektet har man visat att det går.

Heltidsfrågan är en väldigt viktig jämställdhetsfråga och en symbolfråga för oss socialdemokrater. Som sagt. Jag har en skön känsla i magen över att vi nu löser den här viktiga jämställdhetsfrågan. Vi gör det, samtidigt som vi inte kompromissar med kvaliteten i omsorgen. Brukarnas behov ska alltid komma först.

 • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post47
Next »