Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Rekordmånga feriepraktikplatser i Örebro!

PolitikPosted by Lena Tue, May 21, 2013 16:12:00

Igår kunde man ta del av en väldigt positiv nyhet i Nerikes Allehanda, nämligen att rekordmånga ungdomar kommer att få feriepraktik i sommar genom Örebro kommuns försorg (här hittar du den). Nästan 300 fler platser än beräknat ska nu tillsättas och sammanlagt kommer nära 2000 ungdomar mellan 15 och 18 år ha en arbetsplats att gå till under sommarlovet. Jag blir så glad för att detta är möjligt för jag vet hur viktig den första kontakten med arbetsmarknaden är och vilken betydelse den kan få senare i livet.

Unga människor är en av de grupper som står allra längst från arbetsmarknaden.

Den som är arbetslös när hen är ung löper en högre risk att hamna på efterkälken i löneutvecklingen livet ut. Man riskerar att hamna i en ond cirkel som för den långtidsarbetslöse är väldigt svår att ta sig ur.

Samtidigt är en första kontakt med arbetslivet, en möjlighet att bygga upp ett kontaktnät och självsäkerheten som nya erfarenheter skapar är i många fall avgörande för en människas kommande yrkesframtid. Att kunna skriva till några sommarjobb på sitt CV när man ska söka sitt första ”riktiga” jobb gör enorm skillnad. Känslan av vad en egen inkomst betyder, att få uppleva friheten som egna pengar innebär är ett jätteviktigt steg för dem som är på väg in i vuxenlivet. Att vi då inför kommande sommar har lyckats få till så här pass många feriepraktikplatser är inte bara bra, det kan för några individer vara avgörande.

Det här i kombination med att vi under 2012 lyckades minska utbetalningarna av försörjningsstöd med över 16 miljoner, gör mig övertygad om att vi är på rätt spår när det gäller vår arbetsmarknadspolitik. Vi står inte passiva utan visar att politik verkligen kan förändra.

  • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post29