Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Ingen seger - men det är okej att bli glad

PolitikPosted by Lena Tue, June 04, 2013 10:50:51

Idag kom den stora väljarundersökningen från SCB. Den undersökningen sticker ut lite ur mängden av opinionsundersökningar, eftersom den är mycket större. 9000 personer utgör underlaget.

Inga val vinns i undersökningar. Alla som svarat på en fråga på telefon har rätt att ändra uppfattning fram till valet. Men SCB:s undersökning ger ändå en intressant fingervisning om hur de politiska vindarna blåser i landet. Än intressantare för oss som sysslar med politik på det lokala planet är att man kan bryta ner siffrorna och få en bild av hur opinionen ser ut i länen.

Socialdemokraterna i Örebro län går starkt för närvarande. I den här undersökningen hamnar vi på nästan 47 procent och det är en ökning med två procent sedan SCB:s senaste mätning i november. Moderaterna i länet tappar drastiskt och hamnar strax under 17 procent. De två starkaste politiska alternativen i länet går av detta att döma i olika riktningar i opinionen.

De nationella siffrorna var också trevlig läsning för en socialdemokrat. Partiet samlar 35,6 procent. De rödgröna partierna samlar över 50 procent av stödet i mätningen.

Vad beror denna starka opinionsyttring på? För mig är det uppenbart att regeringens kapitulation inför arbetslösheten och de ökande klyftorna sätter sina spår. På det lokala planet kan jag bara uttala mig för Örebro kommun. Här har det socialdemokratiska fokuset på att arbeta för fler jobb och ett gott näringslivsklimat nått ut. Dessutom arbetar vi hårt med skolfrågor - både innehållet i verksamheten och skolans lokaler ska stärkas. Vi bygger också ut förskolan och omsorgen i takt med att kommunen växer. Detta ser folk i sin vardag och jag tror att det slår igenom, i relation till en opposition som mest vill bromsa och bråka om Örebros utveckling.

En opinionsundersökning är inget valresultat. Det är bara en indikation om hur läget är för dagen. Men när den indikationen är glädjande - då tycker jag man kan få kosta på sig att vara lite glad. Men samtidigt måste vi socialdemokrater fortsätta att jobba med att föra ut vår politik och ge människor en chans att komma till tals. Så fortsätter vi att stärka vårt förtroende inför den andra söndagen i september - då gäller det på riktigt.

  • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post31