Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Regeringen är blind inför samhällets behov

PolitikPosted by Lena Wed, September 18, 2013 15:16:41

För Örebro kommun innebär inte regeringens budgetproposition någon dramatik. Regeringen har klokt nog undvikit att spara på statsbidragen till gymnasieskolan, vilket de tidigare meddelat att de skulle göra. Det är jag tacksam för. Men att behöva vara tacksam för att de undviker att spara på skolan är inte mycket till glädje.

Jag hade förhoppningar om att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tydligare skulle ha lyssnat in den debatt som pågår ute i samhället om att skolan och välfärden måste stärkas. Antingen har de inte hört samma saker som oss andra, eller så har de inte brytt sig om det som sker i det svenska samhället. Medan Socialdemokraterna och den övriga oppositionen visar vilka revor som finns i välfärden och har förslag om hur staten kan ge stöd för att stärka skolan och vården, så väljer regeringen att satsa på ett kort. Skattesänkningar. Det gör mig bekymrad, av det enkla skälet att det fördjupar klyftorna i samhället. Vi vet att de människor som har det bäst ställt gynnas allra mest av skattesänkningarna. Samtidigt står det också klart att det är familjer och barn i ekonomisk utsatthet som drabbas hårdast när välfärden brister.

Jag har förstått det länge, men bilden blir allt tydligare. Det är helt upp till kommuner och landsting att ta ansvar för välfärden i Sverige. Regeringen visar inget intresse. Samtidigt hör vi hur de lokala moderaterna försöker profilera sig som ett parti som vill jobba för en stärkt välfärd. Jag undrar - vad har de sagt till regeringen? Finns det ingen dialog inom Moderaterna? Hur kan lokala moderater få ihop hyllningar av skattesänkningarna samtidigt som de vill stärka välfärden lokalt? Det finns en allvarlig brist i logik mellan de lokala moderaternas retorik och regeringens politik.

Sverige är i stort behov av en regering som inte experimenterar vidare med misslyckade skattesänkningar. Vi behöver fler jobb och en starkare välfärd. Jobb får vi om vi satsar på en aktiv näringspolitik, som innebär mer export, fler innovationer och mer riskkapital till modiga entreprenörer. En starkare välfärd får vi om kommuner och landsting får större muskler nu i lågkonjunkturen.

Jag ser fram emot september 2014. Då har vi chansen att rösta fram en regering som ser hur Sverige fungerar idag. Regeringen Reinfeldt framstår som allt mer blind inför verkligheten.

  • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post35