Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

SM-veckan en succé för Örebro

ÖrebroPosted by Lena Fri, April 10, 2015 15:22:40

Igår kunde vi få ta del av en gedigen rapport som bekräftade den känsla som vi många hade den där snöiga veckan i februari. SM-veckan Vinter visade sig bli en framgång inte bara för alla medaljörer utan även för Örebro kommun.

Örebro kommun gav tillsammans med Riksidrottsförbundet Handelns Utredningsinstitut (HUI) i uppdrag att analysera SM-veckan utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Här kan du läsa mer. Den visade att omsättningen blev 34 miljoner kronor, vilket är mer än förra gången den arrangerades i Umeå. Vi slog även besöksrekord, 52 000 besökare, så många har aldrig tagit del av en SM-vecka. När människor kommer och besöker vår stad så konsumerar dem. Den konsumtionen gör att vårt lokala näringsliv stärks och kommunen får in skatteintäkter.

Varför har vi gjort den här rapporten? Jo för att vi vill visa att allt hänger ihop, och att satsningen var viktig att göra. Vi kommer inte direkt kunna visa ett plus i kommunens budget som härleds direkt till SM-veckan. Likväl som vi inte kan se ÖSK:s framgång i Svenska cupen, KIF Örebros spel i Champions League, Markus Erikssons Formel 1 lopp i Örebro eller Melodifestivalen i en enskild budgetpost.


Men vi ser det när vi tittar på den turistekonomiska omsättningen i kommunen. Turismen (besöksnäringen) i Örebro omsätter nära 2,2 miljarder kronor. Det är mer än vad Linköping och Västerås omsätter på besöksnäringen, tillsammans. Och här finns en enorm potential. Om omsättningen för turismen skulle öka till 2,5 miljarder per år skulle det ge ytterligare 40 miljoner i skatteintäkter och 250 nya jobb i Örebro kommun. Dessutom skulle det sannolikt bidra till att Örebros invånarantal växte ytterligare, vilket ger ännu mer skatteintäkter (1600 personer per år ger cirka 75 miljoner mer i skatteintäkter varje år).

Det man kan lägga till är att besöksnäringen skapar 1500 helårsverken och ger 175 miljoner i skatteintäkter varje år.

Vi ser det på den starka befolkningstillväxten. Förra året hade vi en rekordstor befolkningsökning i Örebro. Vid årsskiftet hade vi 142 618 invånare. Under 2014 ökade Örebros befolkning mer än någonsin under ett år. Fler föddes än dog, fler flyttade in än ut och befolkningsökningen blev 2 019.

Örebros folkmängd ökar med mellan 1500 och 2000 per år. År 2020 är prognosen att vi är 153 000 örebroare. 2039 kan vi vara 185 000.

Jag är stolt över att vår stad växer. Men det ställer krav på oss att vi har beredskap för att se till att vi kan tillmötesgå de behov som uppstår i välfärden. Därför behövs det resurser. Resurser som vi får genom skatteintäkter. Skatteintäkter som uppstår när människor jobbar. Exempelvis inom besöksnäringen.

Varför ska jag behöva skriva denna självklarhet? Jo för att det finns partier som inte tyckte att kommunen skulle satsa på SM-veckan. Som sätter kommunens investeringar i evenemang och i den attraktiva staden i konflikt med att satsa på välfärden. De har inte förstått att det hänger ihop. Den attraktiva staden, som människor vill bo i, som människor vill besöka och där företag vill etablera sig i skapas genom att vi har en stad som vi är stolta över och som vi trivs i.

  • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post54