Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

En intensiv vecka med fokus på skolan

PolitikPosted by Lena Thu, April 30, 2015 11:00:52

Den här veckan har varit intensiv. En vecka med full fokus på skolan. 07.06 i måndags morse satte jag mig på tåget mot Stockholm för att under två dagar besöka skolriksdagen. Sveriges största mötesplats för oss som vill vara med och leda och utveckla skolan. 2300 deltagare trängdes på Stockholm Waterfront – intresset för att utveckla skolan är stort.

Under dagarna har jag bland annat fått lyssna på många framgångsrika lokala exempel på utvecklingsarbete och diskuterat frågan om hur staten tillsammans med oss huvudmän kan höja resultaten. Jag kan konstatera att behövs en sammanhållen styrkedja för att nå framgång.

För jag tror att det behövs nya tag - framförallt gemensamma tag för att ta utvecklingen framåt. Skolan har under allt för lång tid blivit ett slagträ i debatten. Det har hämmat utvecklingen. Myter, politisk prestige och bristande fakta har varit faktorer som hindrat oss från att gå framåt. Under allt för lång tid har det genomförts reformer på ett ogenomtänkt sätt. Det har gått för fort - både när reformer beslutats och genomförts. Det har dessutom varit reformer som till viss del riktat sig mot fel områden.

En gemensam bild är en av nycklarna. Stat, huvudmän, lärar- och elevorganisationer behöver ha en någorlunda gemensam syn på skolans utmaningar. Det är avgörande för att vi inte ska ägna mer tid åt att diskutera hur verkligheten faktiskt ser ut istället för att fokusera på lösningar.

I samband med skolriksdagen fick jag även nöjet att leda ett seminarium för 300 socialdemokratiska skolpolitiker runt om i landet. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic redogjorde tillsammans med utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren om regeringens och socialdemokraterna tydliga prioriteringar. Som en av all andra kommunpolitiker känns det väldigt bra att vi äntligen har en regeringen som prioriterar pengar till välfärden och skolan framför de skattesänkningar som varit vana med under regeringen Reinfeldt.

Nu visar regeringen på en tydlig prioritering av:

1) Tidiga insatser i from av resurser till mindre barngrupper i förskolan och mer personal i skolan.

2) En nationell samling för läraryrket genom satsning på höjda lärarlöner och kompetensutveckling för lärare, rektorer och förskolepersonal.

3) En jämlik skola genom att rikta särskilda medel mot skolors arbete med nyanlända, pengar till elevhälsan och satsningar på läxhjälp.

Under snart två veckor har vi Socialdemokrater genomfört en stor skolkampanj. Det har blivit massor med skolbesök, allt från statsministern till lokala fritidspolitiker har varit ute och besökt förskolor och skolor i hela landet. För oss socialdemokrater kommer kampen om skolan att fortsätta. För vad det handlar om är att våra barn och ungdomar ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar och mål. Då gäller det att de klarar skolan. Sverige behöver återupprätta sin position som kunskapsnation.

  • Comments(0)//www.lenabaastad.se/#post55