Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Är det ett misslyckande att ge människor möjlighet till jobb?

ÖrebroPosted by Lena Fri, January 10, 2014 11:54:09

Vi har två stora utmaningar i samhället. Den ena är den stora grupp människor som idag står långt från arbetsmarknaden och som inte vill något hellre än att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Den andra är det stora behov av renovering av våra miljonprogramsområden. Ett kostsamt arbete men om inget görs står vi med undermåliga bostäder och som på sikt med sina energiläckage kostar mer för samhället.

När ÖBO nu som ett av få bostadsbolag i landet tar tag i renoveringen av vår kommuns miljonprogramsområde ser man även till att ta människor som står långt från arbetsmarknaden ett steg närmare till jobb. Här kan du läsa mer. Är det här dåligt? Ja det tycker några av oppositionspolitikerna i Örebro.

Tidningen ETC hade en artikel 3/1 där de skrev att det samarbete som ÖBO och Skanska har i Vivalla är ett misslyckande. Så här svarar några av oppositionspolitikerna i Örebro i artikeln om vad de tycker om arbetet:

– Ett misslyckande, säger Murad Artin, kommunalråd för Vänsterpartiet.

– Projektet har inte fungerat bra och alldeles för få har fått jobb, säger Fredrik Persson, kommunalråd för Miljöpartiet.

– En totalflopp, säger Staffan Werme, kommunalråd för Folkpartiet.

Vad är det då man är så missnöjd med? Här kommer lite fakta om vad som har hänt sen spaden sattes i marken och projektet startade för 7 månader sedan:

  • Idag har 16 personer fått en praktikplats, en till person är på g. 3 personer har redan fått en anställning. Målet är att 50-80 personer ska få en plats i projektet under 4 år.
  • Med lite enkel matematik innebär det 12-20 personer per år. Sju månader efter byggstart skulle det teoretiskt ha varit 7-12 praktikanter.
  • Ansökan sker via Arbetsförmedlingen. Personal från arbetsförmedlingen finns på plats på Visgatan i Vivalla en dag per vecka.
  • Innan en praktikant får komma in på arbetsplatsen måste personen genomgå en introduktionsutbildning.
  • Det företag som tar emot en praktikant måste utse en handledare. Alla praktikanter har en handledare på plats.
  • Fackförbundet Byggnads har varit delaktiga i arbetsgruppen som utarbetat såväl handledar-, som introduktionsutbildningen.

Jag tycker det är viktigt att vi har en debatt om vilka insatser som är framgångsrika i att ge människor möjlighet till jobb. Vi ska satsa på sådant som kan ge hållbara resultat och vi måste våga prova nya metoder. När den moderatledda regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik (en arbetslöshet runt 8% kan inte vara annat än ett misslyckande) så läggs allt mer ansvar på oss kommuner att göra insatser, insatser som egentligen är statens ansvar.

Jag är mycket nöjd med det arbete som ÖBO och Skanska gör i Vivalla. Satsningen är unik i Sverige. Ambitionen är hög. Att man idag har 16 personer i praktik då projektet bara pågått i 7 månader anser inte jag vara ett misslyckande. Det här är personer som har varit arbetslösa under en lång tid. Vi ska komma ihåg att detta är ett långsiktigt projekt som pågår i 4 år. Projektet ska ge människor kunskaper som tar dem vidare till andra jobb. De kan i sitt CV visa upp att de har erfarenheter som gör dem attraktiva för andra jobb.

Frågan är vad oppositionspolitikerna som skriker sig hesa över hur misslyckande det här är har för alternativa jobbförslag? För det ger de inga svar på. Som vanligt, tomma tunnor skramlar mest.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.