Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Vill Moderaterna tacka nej till mer pengar till skolan?

ÖrebroPosted by Lena Fri, February 28, 2014 11:12:47

Hur många var vi inte som hoppade i soffan och skrek oss hesa till alla fantastiska medaljer som Sverige kammade hem i Vinter OS? Och hur kul är det inte att vi kommer att kunna se många av medaljörerna i Örebro nästa år? För chansen är ganska stor att både Hellner och Kalla deltar på SM-veckan som Örebro står värd för 2015.

Ni kanske kommer ihåg att det för några veckor sedan i media fanns en diskussion mellan Socialdemokrater och Moderater om SM-veckan. Här kan du ta del av den. Moderaterna är emot, vi är för. Argumenten som Anders Åhrlin (M) har är att ”En konstig prioritering tycker jag. I Örebro har vi ett enormt behov av mindre klasser och fler lärare men det får vi inte några pengar till, men till SM-veckan verkar det finnas hur mycket pengar som helst.”

Pengarna som Anders pratar om handlar om att vi i kommunen går in med 13 miljoner kronor för att säkerställa att det finns anläggningar som har SM standard. Det här är anläggningar som redan idag används flitigt av örebroarna och som med de tillskjutna resurserna innebär att efter SM-veckan kommer vi att kunna njuta av anläggningar med bra kvalité.

Det är klart att det alltid finns överväganden att göra när vi som kommun ska gå in och stötta projekt med pengar. Här väljer vi Socialdemokrater att se mer plus än minus. Genom att ordna SM-veckan kommer besöksnäringen att stärkas (idag omsätter den enbart i Örebro 2,5 miljarder kronor, mer än Västerås och Linköping tillsammans). Det betyder fler jobb till kommunen och mer pengar i skatteintäkter. Om ni inte tror mig, lyssna på det här.

I dagarna kom en rapport som beskrev vinsterna som SM-veckan i Umeå, som arrangerades för bara några veckor sedan, genererade. Det är Handelns Utredningsinstitut (HUI) som gjort rapporten. Det här kom man fram till:

  • Turistekonomisk omsättning: ca 30,6 miljoner kronor
  • SM-veckans omsättning har bidragit till: 18,8 årsverken. (ett årsverke är ett arbetstillfälle för en person på heltid under ett år, ett årsverke kräver 1,6 miljoner kr).
  • Turistkronan: en deltagare spenderade i genomsnitt 961 kr per dygn, en åskådare 958 kr per dygn. De största delarna i den s.k. turistkronan utgör logi, mat, shopping och drivmedel.
  • Annonsvärdet (vad värdet av den mediala bevakningen innebär). 63,5 miljoner kronor
  • Tittarsiffror med en toppnotering på 755 000 samtida tittare vid finalerna i skidsprinten.


SM-veckan är en fantastisk möjlighet för oss som kommun att synas och vi kan visa upp vår fina stad. Fler kommer få upp ögonen för oss och förhoppningsvis kan det leda till att man väljer Örebro som sitt nästa resmål. Dessutom kan vi se med Umeås siffror svart på vitt att vi får in pengar som vi kan lägga på välfärden.

Så än en gång visar Moderaterna att de inte har koll på hur samhällsekonomin fungerar. Inga jobb = inga skatteintäkter = mindre pengar till skolan. Mer jobb = mer skatteintäkter = mer pengar till skolan. Så enkelt är det. Därför är Moderaternas motstånd till SM veckan svårt att förstå.

Så välkommen hit Kalla och Hellner, ni är hjärtligt välkomna till Örebro!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.