Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Örebro

En viktig mötesplats för fler jobb i Örebro

PolitikPosted by Lena Wed, March 05, 2014 15:44:13

Idag har jag invigt Jobbmässan 2014 tillsammans med Arbetsförmedlingens chef Annika Lyttbacka. Vi passade också på att hälsa en ström av besökare välkomna när mässan slog upp sina dörrar. Jobbmässan är en viktig mötesplats för företag som behöver rekrytera och för alla som söker jobb eller utbildning. Det är också en mötesplats som ger resultat - 500 nyanställningar och 1500 nya utbildningstillfällen 2013.


Det handlar om matchning. Att para ihop människor med de behov som företagen har eller hitta en utbildning som leder till jobb. Tyvärr finns det idag ett tydligt rekryteringsgap på Svensk arbetsmarknad. Ungefär vart femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av att företagen inte kan hitta rätt kompetens.

I Örebro har vi bestämt oss för att hitta vägar för att tackla det problemet. Nyligen tog vi i hand med Arbetsförmedlingen och lovade varandra att vi ska arbeta tätt tillsammans med frågan. Vi vill ge företagen i Örebroregionen de bästa möjliga förutsättningarna att växa. De ska inte sakna kompetent arbetskraft den dagen de behöver någon ny att anställa. Det ska ske genom att vi utformar och erbjuder såväl yrkesinriktade utbildningar som hjälp med att rekrytera eller motivera såväl företag som individer att ta del av de satsningar som görs. Utbildningsinsatserna måste i större utsträckning utformas tillsammans med näringslivet. Möjligheten att vidareutbilda sig eller byta yrkesinriktning i vuxen ålder är också avgörande för att människor ska kunna hitta jobb på den föränderliga arbetsmarknaden.

För en hög arbetslöshet kombinerat med fortsatt brist på vissa kompetenser riskerar att leda till ökade matchningsproblem som i sin tur leder till större inslag av arbetslöshet. I Örebro kommun vill vi säkerställa att det inte sker. Samtidigt får fler ett jobb att gå till, blir behövda och står på egna ben – vilket naturligtvis är det bästa av allt.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.